Sparen of beleggen?

Adriaan Hiele heeft ruim 25 jaar (1981-2007) een column gehad in NRC Handelsblad met als onderwerp: Gezin in Zaken. Hij was het die mij eind jaren ’90 op het spoor zette van periodiek beleggen. Helaas kwamen zijn columns mij te laat in mijn leven onder ogen. Hiele is enige tijd opgevolgd door Erica Verdegaal. (www.ericaverdegaal.nl) Het consequent en structureel beleggen in een aandelenfonds naar keuze: algemeen, duurzaam of op thema, levert in de visie van Hiele en Verdegaal uiteindelijk meer op dan sparen. Ik heb dat met succes gedaan en soms ook wel even moeten slikken als mijn fonds daalde. Ook op dit moment, 2022, staan mijn beide fondsen dik in het rood: resp. 15,4 en 17,8 procent in de min sinds 31 december 2021.

Toch blijf ik vasthouden aan mijn maandelijkse inleg: in tijden van lage koersen koop je immers meer participaties in een fonds. En de geschiedenis leert dat de markt zich altijd weer een keer herstelt.

Bij de geboorte van kleinkinderen hebben we als grootouders voor elk een beleggingsrekening geopend met een startkapitaal van € 500,-. Vervolgens elke maand € 25,- bijgestort en daar nooit meer naar omgekeken! Door in 18 jaar minder dan € 6000 te schenken beschikten zij op hun achttiende jaar alle vier over een kapitaaltje van 12 tot bijna 14K. De een heeft het in een jaar verbrast met feesten en partijen, een ander ging er een jaar van op reis, de derde richtte haar eigen huis er mee in en de vierde, een echt spaarvarken, heeft het bedrag volgens mij nog helemaal.

Als kleinkinderen gaan werken wijs ik ze op de ruimere bestedingsmogelijkheden die ze hebben: van een studielening of ouderbijdrage naar een eigen salaris is een hele overgang. Plotseling heb je, hoewel je vaste lasten vaak hoger worden, een ruimer budget. Altijd vertel ik ze waarom wij een beleggingsrekening voor hen openden in plaats van een spaarrekening. Ik leg ze uit dat een pensioenfonds het niet heel anders doet.

En ik vertel ook dat opa veel te laat is begonnen met beleggen. Ik adviseer ze, op basis van hun salaris en bestedingspatroon, direct verder te gaan met een beleggingsfonds. Het maakt in principe niet uit of ze dat doen met een maandelijkse inleg van € 100,- of van € 25,- Het gaat om structureel en consequent een kapitaaltje opbouwen met geld dat je eigenlijk nooit nodig hebt. Je belegt met geld dat je niet nodig hebt, dat is een oude beurswijsheid. En als je gewoon een avond minder naar de kroeg gaat kun je elke maand wel wat geld in een fonds stoppen…

Je hoeft ook niet elke dag de koersen te volgen. Er eenmaal per jaar bij je belastingaangifte naar kijken is wel genoeg. En zo kun je dan met een beleggingshorizon van minstens 20-30 jaar best een leuk appeltje voor de dorst opbouwen. Wat die dorst dan ook maar is: een wereldreis of de studie van een eigen kind financieren. Op mijn iPad laat ik zien hoe mijn beide fondsen de afgelopen jaren fluctueerden. Daar moet je wel tegen kunnen…