Plak & Zak

Het boek ‘Plak & Zak’ beschrijft scharniermomenten uit het leven van een stomadrager. Na de diagnose colitis ulcerosa kampt de schrijver zijn hele jeugd met die chronische darmaandoening die zorgt voor een scherpe blik in elk gebouw: waar is hier de wc?

De ziekte verergert en de internist adviseert uiteindelijk een stoma. De dikke darm wordt verwijderd en een ileostoma (dat is een kunstmatige uitgang op de dikke darm) wordt aangelegd.

Bij studiekeuze, verliefdheid en in bed, op vakantie en in het werk, de stoma speelt altijd een rol van betekenis. Het leven wordt door de stoma bepaald. Het boek is ook een zoektocht naar de acceptatie van het gat op een buik. Tenslotte zijn er levensvragen en actuele zorgen over het ouder worden, aftakelen en een voltooid leven ervaren.

Voor stomadragers en hun partners, jong en oud, zullen levensmomenten en -vragen in het verhaal zeker herkenbaar zijn. Voor anderen geeft het boek een inkijkje in het leven van een stomadrager. Het boek geeft een glimlach en een frons.

Dit bijzondere boek heeft mij verwonderd, intens geraakt en buitengewoon veel geleerd… Ik voel me er rijkelijk door gevoed. Een absolute aanrader voor stomadragers, belangstellenden uit hun omgeving en professionals die zich inspannen voor de herkenning en erkenning van stomadragers.

28 okt 2022, EvT